Zdrowe tłuszcze w smoothie: Na co powinieneś zwrócić uwagę

Czy dodajesz zdrowe tłuszcze do swoich zielonych soków i smoothie? Jeśli nie, to brakuje Ci dużo czasu!

Musisz jeść tłuszcz, aby stracić tłuszcz!

Nie znam pochodzenia tego cytatu, ale jest on całkowicie prawdziwy. Po prostu musisz przestawić swój organizm na spalanie tłuszczu zamiast spalania glukozy, a najlepszym sposobem na to jest przestać unikać tłuszczu, czyli przestać unikać zdrowego tłuszczu.

Prawdopodobnie dlatego, że większość ludzi nie wie, jak odróżnić zdrowe tłuszcze od niezdrowych, wrzuca wszystkie tłuszcze do tej samej kategorii: ZAWSZE OMIJAJ!

Co jest naprawdę smutne.

Zamiast unikać wszystkich tłuszczów, naucz się, które z nich są korzystne i jak ich używać we właściwy sposób, a następnie trzymaj się ich.

Dodanie zdrowego tłuszczu do soków i smoothies pomoże w szybszym i łatwiejszym wchłanianiu składników odżywczych z warzyw. Wiele witamin (prawie wszystkie, w rzeczywistości) i enzymów są rozpuszczalne w tłuszczach, więc jeśli nie ma tłuszczu w swoich zielonych smoothies, to tak jakbyś wyrzucał wiele małych zdrowych składników odżywczych.

W tym poście pokażę Ci kilka zdrowych tłuszczów, które możesz dodać do swoich zielonych smoothies, aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne.

Rodzaje korzystnych tłuszczów do dodania do smoothie

  1. Olej kokosowy tłoczony na zimno

    Jeśli możesz znieść specyficzny smak oleju kokosowego (który jest pyszny, ale niektórzy ludzie mogą mieć z nim problemy), jest to świetny zdrowy tłuszcz. Ponad 60 procent z niego to najbardziej stabilny tłuszcz nasycony, a praktycznie nie ma w nim wielonienasyconych tłuszczów, które łatwo się psują i utleniają. Nie mówiąc już o tym, że spora jego część to bardzo korzystne kwasy tłuszczowe MCT. Nie powinniśmy zapominać o dobrze znanych właściwościach antybakteryjnych, antygrzybicznych i antybakteryjnych tego oleju. Więc, dodać jedną łyżkę stołową zimno tłoczonego oleju kokosowego do swojego smoothie i nie pożałujesz.

  2. Awokado

    Tak wiele wiadomo o korzyściach zdrowotnych płynących z awokado, że nie będę tu niczego powtarzać. W tym przypadku, główny udział w zawartości kwasów tłuszczowych przypada jednonienasyconemu tłuszczowi, który jest tym samym rodzajem tłuszczu, który znajduje się w oliwkach. Gorąco namawiam Was do dodawania kawałka awokado do swoich smoothie, zamiast oleju z awokado. Tłuszcz pojawi się naturalnie wraz z wszystkimi innymi pożytecznymi związkami.

  3. Organiczne Ghee z trawy

    Ghee z trawy jest uzyskiwane z masła z trawy. Podczas gdy masło jest świetnym dodatkiem do soków i smoothie (nawet kawy, czy ktoś słyszał o kawie Bulletproof?), ghee jest jeszcze lepsze. Powód jest prosty. Ghee jest zdrowsze. Kiedy przygotowujesz ghee, usuwasz pozostałą laktozę i kazeinę z masła. Tak więc, ghee może być używane nawet przez ludzi, którzy nie tolerują laktozy lub kazeiny.

  4. Organiczne masło z trawy

    Patrz punkt powyżej. Jeśli nie masz Ghee, użyj masła. Jest to nadal dobry wybór, tak długo jak jest organiczne i pochodzi od zwierząt karmionych trawą.

  5. Olej MCT

    Olej MCT to skrót od Medium Chain Triglycerides Oil. Jest to destylowana wersja oleju kokosowego, gdzie wszystkie, ale najbardziej użyteczne tłuszcze średniej wielkości są usuwane. Kiedy dostajesz dużo tłuszczów średniołańcuchowych, twoje ciało może je wykorzystywać bardziej efektywnie jako paliwo, przełączając elektrownie twoich komórek w tryb spalania tłuszczu. To pomaga czuć się lepiej, bardziej energiczny i w promuje spalanie tkanki tłuszczowej, jak również.

  6. Olej z kryla

    Ten olej jest wypełniony Omega-3. Ma najbardziej korzystne formy Omega-3 o nazwie EPA i DHA. Nasz mózg jest zawsze głodny dla omega 3, zwłaszcza dla DHA. Więc jeśli możesz dodać trochę oleju z kryla do swoich soków lub smoothies, będziesz robić ogromną przysługę dla mózgu. A olej z kryla zazwyczaj występuje w połączeniu z astaksantyną, która jest jednym z najpotężniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.

  7. Olej rybi

    Olej z ryb jest mniej więcej to samo, co olej z kryla. Nie jest to tak zrównoważone źródło omega 3 jak olej z kryla, ale nadal może być bardzo cenne i przydatne.

  8. Masło kakaowe

    Masło kakaowe w napojach jest świetne. Pozyskuje się je z kakao, często przed produkcją czekolady, by zastąpić je (niestety) tańszymi i mniej zdrowymi olejami roślinnymi. Ale można je kupić najlepiej w postaci organicznej i dodać trochę do swoich smoothie. Być może będziesz musiał go trochę podgrzać przed wmieszaniem do smoothie, ponieważ w temperaturze pokojowej może być dość sztywny.

  9. Oliwa z oliwek Extra Virgin

    Oliwa z oliwek Extra Virgin może być doskonałym dodatkiem do Twojego zielonego smoothie. Jest ona bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc łatwo jełczeje. Przechowuj ją w chłodnym miejscu i z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zawsze używaj go na zimno.

Rodzaje tłuszczów, których należy unikać

  1. Wszystkie oleje roślinne

    Pierwszy problem z olejami roślinnymi polega na tym, że są one bardzo niestabilne. Są bardzo wrażliwe na ciepło i światło słoneczne, utleniają się i łatwo ulegają zepsuciu. Nigdy nie powinny być podgrzewane i używane do gotowania. Podczas gdy mogą być używane na zimno, przynajmniej w zasadzie, inny problem z nimi jest to, że zawierają dużo omega-6 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-6 są pro-zapalne, więc nie chcesz zbyt wiele z nich w diecie. Nie trzeba dodawać, że nasza standardowa dieta jest wypełniona omega-6 w takiej czy innej formie. Jeśli nie chcesz za dużo stanów zapalnych, lepiej trzymać się z dala od wszystkich olejów roślinnych, gorących lub zimnych.

  2. Tłuszcze trans, margaryna i inne sztuczne tłuszcze

    To prawdopodobnie najgorszy rodzaj. Nigdy ich nie używaj. Są to tłuszcze stworzone przez człowieka i nasze ciało nie wie, co z nimi zrobić. Powodem, dla którego zostały wynalezione na pierwszym miejscu, było ustabilizowanie wysoce lotnych olejów roślinnych. Tak więc, na przykład, wynaleziono margarynę, aby ustabilizować olej słonecznikowy. Teraz powoli, ale nieubłaganie wycofuje się je z obiegu. Na marginesie, uważaj na ukryte źródła olejów trans (herbatniki, margaryny, ciastka, krakersy, kremy, itp.).

Co jeszcze powinieneś wiedzieć

Uważaj na tłuszcze, jeśli jesz dużo węglowodanów.

Jeśli do tej pory stosowałeś się do zaleceń, by jak najbardziej ograniczyć tłuszcze w diecie, nie zaczynaj zbyt ostro. Stopniowo wprowadzaj je do swojej diety, jednocześnie ograniczając wysoko przetworzone i rafinowane węglowodany.

Nie mieszaj tłuszczów i węglowodanów, nawet jeśli należą one do kategorii zdrowych tłuszczów. To nie jest dobra strategia. Jeśli masz zamiar jeść tłuszcze, jedz je z dużą ilością nieskrobiowych zielonych warzyw. Albo, jak już sugerowaliśmy, dodawaj je do swoich orzeźwiających zielonych smoothie.

Za Twoje zdrowie! Na zdrowie!