Soki z wyciskarki – pyszne przepisy dla każdego. Cz. I.

Soki z wyciskarki – pyszne przepisy dla każdego. Cz. I.

Warzywa i owoce

Nie ma chyba na świecie osoby która nie lubiłaby świeżo wyciśniętego soku z owoców i warzyw. Takie soki są coraz bardziej popularne i coraz częściej sami je przygotowujemy w domu. Przepisów na owocowo- warzywna porcje zdrowia jest mnóstwo, jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie kolejnego pysznego napoju, poznajmy kilka zasad działania, kupowania i przygotowania owoców i warzyw. Najlepszy sok przygotowuje się ze świeżych, sezonowych owoców. Z takimi owocami jesteśmy pewni, że są pełne cennych składników odżywczych, nie są przechowywane długo w chłodniach i pełne pestycydów, które decydują o ich długotrwałej świeżości. Poza sezonem letnim i wiosennym owoce są sprowadzone z dalekich krajów, a to wiąże się zawsze z gorsza jakością tych produktów. Owoce przeznaczone na eksport są zbierane dużo wcześniej przed okresem dojrzewania, więc nie nabierają pełni smaku i aromatu.

Smak i jakość owoców

Odnośnie smaku i zapachu owoców, zawsze w sklepie starajmy się wybierać właśnie te o intensywnym aromacie i kolorze, co świadczy o ich świeżości i jakości. Owoce które długo leżą na półkach czy w chłodniach, tracą charakterystyczny dla siebie zapach i barwę, a to jest sygnał dla nas żeby ich nie wybierać. Zdecydowanie lepiej jest też wybierać owoce które maja naturalny wygląd, są bez plam, otarć i innych skażeń na skórce. Pamiętajmy o tym, aby unikać owoców posiadających jakiekolwiek ślady pleśni.

Świeże soki

Owoce które wyglądają na sztuczne z daleka, mają aż zbyt intensywny kolor, są bardzo często hodowane sztucznie na wielkich plantacjach, gdzie nadużywa się środków chemicznych przyśpieszających wzrost roślin. Najlepiej wybierać owoce sprzedawane luzem, które można dokładnie obejrzeć i sprawdzić w jakim są stanie. Owoce i warzywa które wybierzemy na sok, powinny być wcześniej dokładnie umyte. Do mycia owoców najbardziej odpowiednia jest woda o średniej temperaturze, nie za gorąca, ani zbyt chłodna. po zakończeniu mycia owoce z niejadalną skórą obieramy i usuwamy gniazda nasienne.

Zdrowe soki

Soki świeżo wyciśnięte z warzyw i owoców mają właściwości zdrowotne, co od wieków wykorzystywała medycyna. Świeży sok jest tez pełen witamin, minerałów i innych składników, czego nie można powiedzieć o sokach kupionych w sklepie. W wyciskarkach możemy przygotować soki nie tylko z owoców i warzyw, ale również z ziół, roślin liściastych i nasion.