Zdrowe truskawkowe smoothie Przepisy

Absolutnie uwielbiam truskawki. Szczególnie dzikie (organiczne) truskawki, w przeciwieństwie do przerośniętych, nie tak bogatych w smak kuzynów produkowanych masowo. Nic nie może się równać z orzeźwiającym, słodkim smakiem truskawek.

Truskawki są częstym składnikiem moich smoothie i soków, obok malin, jeżyn, żurawin i borówek. Kiedy tylko potrzebuję poczęstunku, sięgam po nie i wiem, że ich naturalna słodycz zaspokoi mój apetyt na słodycze, bez konieczności sięgania po rafinowane cukry i węglowodany.

Są pokarmem niskokalorycznym, nie zawierają sodu. Nie zawierają tłuszczu i są przyjazne dla cholesterolu.

Truskawki mają charakterystyczny kształt serca, co wskazuje na korzyści zdrowotne tego owocu. Pełne silnych związków bioaktywnych, truskawki są świetne dla Twojego serca, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i zwalczają raka.

Truskawki należą do rodziny różowatych. Najlepsze jagody są średniej wielkości, pulchne, jędrne i mają głęboki czerwony kolor. Po zerwaniu nie będą już dojrzewać.

Korzyści zdrowotne truskawek

Zanim zwrócimy uwagę na zdrowe truskawkowe smoothie, przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym korzyściom zdrowotnym płynącym z truskawek.

  • Truskawki są doskonałym źródłem naturalnego folianu. Foliany są naturalną formą kwasu foliowego, który jest członkiem wielkiej grupy witaminy B kompleks. Kobiety powinny monitorować swój poziom folianów w czasie ciąży, jak również każda zdrowa osoba, jeśli fakt. Jeśli pozbawiony tego ważnego składnika odżywczego nasz organizm może być podatny na choroby naczyniowe, zaburzenia funkcji poznawczych i problemy reumatoidalne.
  • Truskawki zawierają witaminę C, a jeśli weźmiesz tylko jedną filiżankę truskawek, osiągniesz oficjalne dzienne zalecenia dla tej ważnej witaminy. Mimo że oficjalnie zalecana, dawka ta prawdopodobnie nie jest nawet zbliżona do optymalnego zapotrzebowania na witaminę C. Jednak fakt, że jest to naturalna forma tego składnika odżywczego, o którym mówimy, sprawia, że truskawki są dobrym źródłem witaminy C. Zaledwie osiem truskawek zawiera ilość witaminy C, którą można znaleźć w całej pomarańczy.
  • Truskawki zawierają zdrowy błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. W przeciwieństwie do wysoko rafinowanych cukrów i węglowodanów, przynoszą one korzystne działanie dla układu pokarmowego, odżywiają zdrowe bakterie i pomagają w przypadku nieregularnych stolców i zaparć.
  • Truskawki są pełne antyoksydantów w postaci polifenoli i innych aktywnych składników odżywczych. W rzeczywistości znajdują się one w pierwszej dwudziestce pokarmów, które oferują najlepszą ochronę antyoksydacyjną. Na przykład, zawierają one substancje chemiczne zwane antrocyjaninami, które pomagają organizmowi zwalczać szkodliwe wolne rodniki do 24 godzin po zjedzeniu truskawek. Ponadto poprawiają one pamięć krótkotrwałą aż o 100 procent w ciągu zaledwie ośmiu tygodni.
  • Poziom CRP (C reaktywnego białka) we krwi jest markerem stanu zapalnego i chorób zdrowotnych. Truskawki obniżają CRP, poprawiając w ten sposób stan układu sercowo-naczyniowego i ogólny stan zdrowia.
  • Truskawki są pakowane z biotyny. Biotyna jest składnikiem odżywczym o właściwościach przeciwstarzeniowych, bardzo ważnym dla zdrowia Twoich włosów i paznokci. Truskawki mają również kwas elagowy, który jest przeciwutleniaczem chroniącym skórę i zapobiegającym jej wiotczeniu.

Zanim zaczniesz przygotowywać zdrowe smoothie, upewnij się, że kupujesz produkty organiczne. Jeśli nie możesz znaleźć organicznych truskawek, być może lepiej jest wybrać inny rodzaj smoothie. Powód jest bardzo prosty: na truskawkach stosuje się ponad 50 rodzajów pestycydów i intensywnych chemicznie związków. To ogromna ilość i dlatego truskawki z niemal każdego ucha znajdują się blisko szczytu listy Dirty Dozen Foods.