Dieta Daniela: na czym polega post Daniela?

Dieta Daniela: na czym polega post Daniela?

Post Daniela

Dieta Daniela, która określana jest również mianem postu Daniela, to kontrolowana głodówka. Ma ona na celu zainicjowanie procesu trawienia wewnętrznego, który z kolei wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie wewnętrznej równowagi.

Na czym polega ten rodzaj diety?

Czy jest ona skuteczna?

Dieta Daniela jest dietą odchudzającą, oczyszczającą, ale również dietą leczniczą. Bazuje na wybranych warzywach oraz owocach. Inspiracją do jej powstania była postać Daniela – młodzieńca dorastającego na dworze Nabuchodonozora II. Daniel nie spożywał wina, mięsa oraz wielu innych królewskich potraw. Sięgał jedynie po jarzyny oraz pił wodę, co sprawiło, że wyrósł na silnego mężczyznę, którego nie nękały problemy zdrowotne. Dożył aż stu lat.

Dieta Daniela - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta warzywno-owocowa

Po dietę Daniela sięgać mogą osoby zdrowe. Zaleca się jej stosowanie także tym, którzy walczą z nadwagą bądź otyłością, nadciśnieniem tętniczym, zmagają się z alergią skórną bądź pokarmową czy astmą. Okazuje się ona doskonałym wyborem w przypadku osób cierpiących na kamicę nerkową oraz wrzody żołądka.

Dieta Daniela - zasady

Dieta Daniela może maksymalnie trwać czterdzieści dni. W trakcie jej stosowania dzienna dawka kalorii nie przekracza 600. Taki wymuszony post sprawia, że dochodzi do włączenia zastępczego odżywiania wewnętrznego.

Skuteczna dieta

Określane jest to mianem drugiego program energetycznego. Organizm w pierwszej kolejności zaczyna spalać tkankę tłuszczową. Pojawia się więc zmniejszenie wagi. Następnie niszczone są chore tkanki, toksyny oraz metale ciężkie nagromadzone w naszym organizmie. Efektem jest powrót organizmu do stanu równowagi oraz poprawa jego funkcjonowania.

Dieta Daniela - jadłospis

Co można jeść?

Dieta zezwala na spożywanie niskokalorycznych warzyw oraz owoców, w których znajdują się śladowe ilości węglowodanów oraz białek.

Sięgać można po: -marchew; -buraki; -seler; -rzodkiew; -pietruszkę; -jabłka; -cytryny; -grejpfruty. Można je spożywać w dowolnej postaci. Do przyprawiania można używać chrzan, majeranek, kminek oraz wszystkie inne świeże zioła. Dietę uzupełnia woda niegazowana, herbatka owocowa, ziołowa oraz soki, które należy jednak rozcieńczyć wodą.

Dieta Daniela - produkty niewskazane

Stosując dietę Daniela, należy wystrzegać się: -mięsa; -chleba; -tłuszczu niezależnie od postaci; -produktów zbożowych; -słodyczy; -owoców dostarczających dużej liczby kalorii (winogrona, banany). Z jadłospisu muszą zniknąć produkty zawierające dużo białka, rośliny strączkowe oraz ziemniaki. Jedząc je, uruchamiamy bowiem odżywianie zewnętrzne, co sprawia, że dochodzi do przerwania mechanizmów samooczyszczających się i pojawienia się uczucia głodu.

Dieta Daniela - przeciwwskazania

Dieta nie może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę typu I, nadczynność tarczycy, gruźlicę, niedoczynność nadnerczy, nowotwory różnego typu, niewydolność serca, nerek, wątroby. Nie jest wskazana dla kobiet spodziewających się dziecka oraz karmiących piersią. Dieta Daniela nie jest dobrym wyborem w przypadku osób mających za sobą przeszczep narządu, chorujących na depresję, porfirię oraz dzieci, które nie przeszły jeszcze okresu dojrzewania.

Dieta Daniela - czy jest zdrowa?

Dieta ta stosowana przez maksymalnie tydzień przyczyni się do poprawy stanu zdrowia, a jednocześnie nie spowoduje niedoborów składników odżywczych. Trwa jednak jednak maksymalnie czterdzieści dni. Dojść może do niedoboru składników mineralnych i witamin pochodzących z produktów mlecznych i mięsa. Zagrożeniem jest również zbyt duża ilość błonnika w diecie.