Trudno polemizować z osobami, które przekonują nas o licznych zaletach jogurtów, nie można bowiem zakwestionować już choćby tego, że mają one znakomity wpływ na nasz organizm. Nie brakuje osób przekonanych o tym, że przygotowanie jogurtu w domu jest trudnym zadaniem.
Jogurtownica
Na szczęście, nie jest to prawda. Kluczem do sukcesu może okazać się jogurtownica, warto więc zadać sobie pytanie o to, dla kogo przeznaczone jest to urządzenie i czy rzeczywiście warto je mieć, skoro gotowe jogurty nie należą do produktów zbyt drogich. Gdy kupujemy jogurty w sklepach musimy dostrzec to, że ich data przydatności do spożycia jest wyjątkowo długa.
Producenci nie mają zresztą innego wyjścia, potrzebują bowiem czasu, aby sprzedać oferowane przez siebie rozwiązania. Gdy jednak okres przydatności się przedłuża, w zapomnienie idą probiotyki, proces naturalnej fermentacji ulega więc zatrzymaniu. Nie można nie dostrzec i tego, że sam skład jogurtów sprzedawanych w sklepach nie jest zachęcający, nie są to bowiem rozwiązania wolne od różnego rodzaju dodatków chemicznych.
Domowy jogurt
Właśnie w tym momencie z pomocą przychodzi nam jogurtownica, a więc niezbyt skomplikowane urządzenie, którego zadanie polega przede wszystkim na podtrzymaniu na odpowiednim poziomie temperatury mleka podczas ukwaszania jogurtu. Czas produkcji domowego jogurtu wcale nie musi być długi i zwykle nie przekracza 10 godzin.
W sprzedaży mamy obecnie do czynienia z dwoma rodzajami tego typu urządzeń. Pierwszy tym mieści od sześciu do dwunastu kubeczków o pojemności od 150 do 210 mililitrów. W sprzedaży dostępna jest jednak również jogurtownica składająca się jedynie z jednego pojemnika i ten ma zazwyczaj pojemność jednego litra.
Jeszcze przed dokonaniem produktu warto więc zastanowić się nad tym, jak często chcemy robić jogurt i ile osób ma go jeść, ułatwi to nam bowiem dostosowanie jogurtownicy do naszych indywidualnych potrzeb. Osoby, które szukają idealnego rozwiązania muszą pamiętać o jego dwóch podstawowych funkcjach. Jogurtownica powinna umożliwiać uzyskanie odpowiedniej temperatury, a następnie również jej podtrzymywanie, tylko w ten sposób mamy bowiem pewność, że kultury bakterii będą się mogły swobodnie namnażać.
Funkcje jogurtownicy
Ciekawe są jogurtownice z wbudowanym timerem, mamy bowiem pewność, że urządzenie wyłączy się w tym samym momencie, w którym jogurt będzie już gotowy. Jeśli zdecydowaliśmy się na urządzenie z jednym pojemnikiem, powinniśmy też upewnić się, że w zestawie dostępna jest pokrywka. Ułatwi to późniejsze przechowywanie jogurtu w lodówce.